tiistai 5. marraskuuta 2013

"Happy medium"






 Kultainen leikkaus on mukana elämässämme, joka päiväisissä asioissamme, vaikka emme sitä välttämättä huomaisikaan !

Mitä kultainen leikkaus tarkoittaa ? - Kultainen leikkaus saadaan kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Kultaista leikkausta on alettu tutkia jo antiikin Kreikassa, kun huomattiin, että suhde esiintyi geometrisissa kuvioissa ja monissa muissa tavallisissa asioissa (luonto, arkkitehtuuri, taide, musiikki ja matematiikka). Myös eläimistä ja ihmisistä löytyy kultainen leikkaus.
Kuvataiteessa Kultainen leikkaus on yksi sommittelun perussääntöjä, kuten myös arkkitehtuurissakin. Kun katsomme esimerkiksi maalausta, jossa on käytetty kultaisen leikkauksen sääntöä, se miellyttää esteettisesti silmää paljon enemmän kuin maalaus, jossa ei ole sitä käytetty. Myös ihmisestä voi huomata kultaisen leikkauksen, kasvojen ja kehon suhteessa. 

Eli kultainen leikkaus perustuu matemaattisiin suhteisiin, joka tarkoittaa kuva-alan jaksamista vaakasuunnassa kolmeen osaan sekä pystysuunnassa kolmeen osaan (yksikertaistettuna osien suhteet ovat 2:3)
. Jotta kultainen leikkaus toteutuisi tulisi kohde/kohteen sijoittaa näiden viivojen leikkauspisteisiin. 





Kultaista leikkausta esiintyy hyvin paljon myös hiusmaailmassa, sitä kaytetään muun muassa kampauksissa ja leikkauksissa. Kun vain osaa sen huomata ;)



































Ei kommentteja: